تالار گفتگوی کیش تک/ kishtech forum
طرز کار دستگاه ضدعفونی کننده بذر - نسخه‌ی قابل چاپ

+- تالار گفتگوی کیش تک/ kishtech forum (http://forum.kishtech.ir)
+-- انجمن: پردیس فناوری کیش (http://forum.kishtech.ir/forumdisplay.php?fid=1)
+--- انجمن: گروه کشاورزی،محیط زیست و شیلات (http://forum.kishtech.ir/forumdisplay.php?fid=170)
+--- موضوع: طرز کار دستگاه ضدعفونی کننده بذر (/showthread.php?tid=69869)



طرز کار دستگاه ضدعفونی کننده بذر - arvin_sanaat - 11-04-2022

نحوه کار دستگاه ضدعفونی کننده بذر

[تصویر:  rpryvbs2sblx.jpeg]


برای شروع ضدعفونی توسط دستگاه ضدعفونی کننده بذر در ابتدا باید میزان مناسبی از بذر که توسط سیستم توزین دسته بندی شده اند به شکل لایه ای از قسمت مرکزی دستگاه وارد محفظه مخصوص شده سپس مواد شیمیایی با استفاده از یک سیستم پاششی به صورت مه بر روی بذور پاشیده می شود.
پس از آن سموم توسط یک پمپ، دوز‌بندی شده و با استفاده از یک دیسک به درون بذر پاشیده می‌شود. در هنگام ترکیب بذر با مواد شیمیایی، لایه‌ های خارجی آن با دیواره‌ های استاتور برخورد داشته و سپس بالا رفته تا به قسمت باریک تر آن برسد و دوباره بر روی روتور برخورد داشته باشد تا آسیبی به بذر وارد نشود. در پایان گرد و غبار گرفته شده از روی بذر توسط قیف مرکزی، از طریق دریچه الکترو پنوماتیک خارج می شود و کیسه های بذر توسط کیسه پرکن اتوماتیک پر خواهد شد.


روش‌های ضدعفونی بذر


    1. روش دستی
برای ضد عفونی بذر به روش دستی در ابتدا باید بذر را بر روی سطحی ریخته و سم را بر روی آن ریخته و با پارو بذور را آغشته به سم نمود و یا آن ها را در محلول ضد عفونی ریخته و پس از مخلوط شدن خارج نمود. پس از آن باید بذر ها در کیسه هایی ریخته و در دمای 25 درجه سانتی گراد نگهداری نمود تا رطوبت آن ها تنظیم شود.

    2. روش ضد عفونی همزمان با بوجاری
پاک کردن غلات و حبوب از خاک و خاشاک بوسیلهٔ غربال را بوجاری می‌گویند. برای از بین بردن خاک و خاشاک انواع بذر باید به وسیله غربال آن ها را بوجاری نمایند که پس از انجام این کار دانه های بذر از پوست و ساقه جدا شده و تخم حشرات، آفات و علف های هرز آن زدوده می شود. در این روش ضد عفونی بذر بلافاصله پس از بوجاری در دستگاه بوجاری توسط همان دستگاه به وسیله سیلندر محفر دستگاه و گرویتی، ضد عفونی می شود.

برای پیشگیری از ایجاد خطرات احتمالی و مسمومیت ناشی از ضدعفونی بذور بهتر است که از دستکش و ماسک استفاده نموده و پس از اتمام عملیات دست و صورت خود را بشویید. برای نگهداری بذر های ضدعفونی باید آن ها را دور از دسترس اطفال و حیوانات نگهداری نمود.


مقایسه روش های ضد عفونی بذر
به صرفه ترین و راحت ترین روش برای پیشگیری از ایجاد آسیب و همچنین ضد عفونی بذر، استفاده از سموم قارچ کش است زیرا با استفاده از این روش در ابتدا عامل به وجود آورنده بیماری های بذر کنترل و از بین می رود سپس از منتقل شدن این بیماری ها به بذر های دیگر، ایجاد آلودگی محیط زیست و در نتیجه وارد آمدن خسارت به مزرعه نیز جلوگیری می شود.
اما توجه به این نکته ضروری است که در صورتی که بذر به صورت سطحی آلوده است استفاده از سموم تماسی مانند مانکوزب برای ضد عفونی کفایت می کنند اما در صورتی که بذر به صورت عمقی آلوده باشد بهتر است برای نفوذ به داخل بذر و از بین بردن بیماری آن از سموم سیستمیک استفاده شود.

همانطور که به آن اشاره شد در روش ضدعفونی به صورت دستی ترکیب بذر با سموم و مواد ضدعفونی کننده به وسیله پارو یا وسایلی به این شکل صورت می گیرد که این روش در هنگامی که میزان بذر زیاد باشد بازدهی چندانی نداشته و بذر های به صورت یکنواخت به مواد آغشته نخواهند.

روش استفاده از شبکه دوار در هنگامی که میزان بذور کم باشد بسیار مناسب می باشد. اما یکی از مشکلات دیگر استفاده از این روش ضدعفونی بذر این است که امکان دارد کشاورزان هنگام اضافه کردن بذر به کودپاش های دوار برای کاشته شدن، در همان زمان سموم ضدعفونی بذر را به آن ها بیافزایند که در این صورت هم بذور به صورت کامل به مواد ضد عفونی کننده آغشته نشده و علاوه بر آن مقداری از این بذور که تماس بیشتری با سموم داشته دچار اختلال در جوانه زنی می شوند.

مقداری دیگر از بذور که آغشته سموم نبوده ممکن است باعث انتقال بیماری در مزرعه شوند. علاوه بر آن این روش برای مقدار زیادی از بذر مناسب نمی باشد. در روش ضدعفونی بذر همزمان با بوجاری بذور با استفاده از دستگاه و به صورت یکنواخت با میزان مناسبی از مواد ضدعفونی کننده ترکیب می شوند و این روش مناسب ترین روش برای ضدعفونی بذر و از بردن بیماری های آن می باشد.

نقل‌قول: منبع: شرکت آروین صنعت ایرانیان (تولید کننده تجهیزات کشاورزی)