تالار گفتگوی کیش تک/ kishtech forum
سلامت روان - نسخه‌ی قابل چاپ

+- تالار گفتگوی کیش تک/ kishtech forum (http://forum.kishtech.ir)
+-- انجمن: پردیس فناوری کیش (http://forum.kishtech.ir/forumdisplay.php?fid=1)
+--- انجمن: مجموعه مشاوره روانشناسی، تحصیلی و مددکاری (http://forum.kishtech.ir/forumdisplay.php?fid=110)
+--- موضوع: سلامت روان (/showthread.php?tid=32928)



سلامت روان - motlagh - 24-08-2019

سلامت روان
سلامت روان، حالتی از بهزیستی و این احساس در فرد ، که می­تواند با جامعه کنار بیاید و موقعیت­های شخصی و ویژگی های اجتماعی برای او رضایت­بخش است (کاپلان و سادوک، ۱۹۹۱، نقل از دهقان، ۱۳۸۵).
    سازمان جهانی بهداشت، بهداشت روانی را چنین توصیف می­کند: «بهداشت روانی در درون مفهوم کلی بهداشت جای می­گیرد و بهداشت یعنی توانایی کامل برای ایفای نقش های اجتماعی، روانی، جسمی و بهداشت ، تنها نبود بیماری یا عقب­ماندگی نیست. منظور از سلامت روان، سلامت ابعاد خاصی از انسان، هوش، ذهن، حالت فکر می­باشد. از طرف دیگر سلامت روان روی سلامت فیزیکی هم تأثیر دارد. افراد دارای سلامت روان قادرند در عین کسب فردیت با محیط نیز انطباق یابند. (گنجی، ۱۳۷۹، نقل از شعاع کاظمی،۱۳۸۸)
عده­ای از روانشناسان نیز معتقدند، سلامت روان داشتن هدفی انسانی در زندگی، سعی در حل عاقلانه مشکلات، سازش با محیط اجتماعی براساس موازین علمی و اخلاقی و سرانجام ایمان به کار و مسئولیت و پیروی از اصل نیکوکاری و خیرخواهی است. (شفیع آبادی و ناصری، ۱۳۸۶)
   درسال های اخیر انجمن کانادایی بهداشت روانی، بهداشت روانی را در سه قسمت توصیف کرده است:
قسمت اول، نگرش­های مربوط به خود شامل: تسلط بر هیجان­های خود، آگاهی از ضعف­های خود و رضایت از خوشی­های ساده است.
قسمت دوم، نگرش­های مربوط به دیگران شامل: علاقه به دوستی­های طولانی، احساس تعلق به یک گروه، احساس مسئولیت در مقابل محیط انسانی و مادی است.
 قسمت سوم، نگرش­های مربوط به زندگی شامل: پذیرش مسئولیت­ها، انگیزه توسعه امکانات. (دهقان، ۱۳۸۵)
   درسال ۱۹۷۰ رایت تیلور ویژگی هایی را برای توصیف سلامت بدین شرح مطرح کردند.
۱ـ شادی: نبود شادی در اغلب اختلال های روانی مشاهده می­گردد و شدت اختلال ممکن است براساس میزان عدم شادی موجود در افراد باشد. بین نبود شادی و سایر اختلال­های روانی ارتباط نزدیک وجود دارد. در موقعیت­های خاص در زندگی فرد (سوگواری و …)، نبودن شادی قابل قبول است اگر کیفیت و کمیت آن افزایش یابد اختلال روانی تلقی می­گردد.
۲ـ لیاقت و کارایی: فردی که از سلامت روانی برخوردار است  برای برآوردن احتیاجات خود( جسمانی، روحی و اجتماعی) و ارضای آن ها از لیاقت خویش بهره می­جوید .در اختلال روانی مقدار زیادی از انرژی روانی باعث اصطکاک درونی و فشار عصبی شده و کارایی به طور قابل توجهی کم می­شود.
۳ـ نگرانی: احتمالاً نگرانی گسترده­ترین نشانه از اختلال روانی است که بیشتر با علایم بدنی همراه می­باشد. این علایم شامل: عرق کردن، فشار عصبی، لرزش، اختلال دید، سردرد، تپش قلب، سوء هاضمه و اختلال در خواب می­باشد. (فرجاد، ۱۳۷۴، نقل از دهقان ۱۳۸۵).
گردآورنده:زهرا حاجی حیدری