تالار گفتگوی کیش تک/ kishtech forum
چک لیست نظارت اسکلت فلزی + رواداری‌های مجاز - نسخه‌ی قابل چاپ

+- تالار گفتگوی کیش تک/ kishtech forum (http://forum.kishtech.ir)
+-- انجمن: پردیس فناوری کیش (http://forum.kishtech.ir/forumdisplay.php?fid=1)
+--- انجمن: دانشگاه جامع علمی و کاربردی (http://forum.kishtech.ir/forumdisplay.php?fid=7)
+---- انجمن: سایر موضوعات (http://forum.kishtech.ir/forumdisplay.php?fid=36)
+---- موضوع: چک لیست نظارت اسکلت فلزی + رواداری‌های مجاز (/showthread.php?tid=115270)



چک لیست نظارت اسکلت فلزی + رواداری‌های مجاز - venusacademy - 05-04-2025

نظارت اسکلت فلزی شامل چه مواردی است؟ ویژگی‌های منحصر به فرد فولاد از جمله مقاومت بالا در برابر نیروهای کششی و فشاری، شکل‌پذیری، جوش‌پذیری و سرعت بالای اجرا باعث شده تا این سازه مورد استقبال سازنده‌ها برای اجرای پروژه‌های ساختمانی قرار بگیرد. اما نکته مهم نظارت دقیق و مستمر بر فرآیند ساخت و اجرای اسکلت فلزی است که از اهمیت بالایی برخوردار است.

اهمیت نظارت اسکلت فلزی
نظارت ساختمان اسکلت فلزی شامل کنترل کیفیت و مشخصات مقاطع فولادی، بررسی نقشه‌ها و کنترل ابعاد، نظارت بر اجرای صحیح اتصالات و جوشکاری‌ها و اطمینان از رعایت استانداردهای ایمنی مطابق با مبحث دهم و در بخش صنعتی مبحث یازدهم مقررات ملی ساختمان است و نقش کلیدی در تضمین کیفیت و ایمنی نهایی سازه ایفا می‌کند. با توجه به اشکالات متداول در اجرای ساختمان‌های فولادی، مهندسان ناظر و مجریان باید با دقت بیشتری به موارد زیر توجه کنند:

کنترل مشخصات فولاد سازه‌ای به کمک آزمایش
کنترل ابعاد و ضخامت مقاطع طبق نقشه‌ها
کنترل نحوه صحیح برشکاری و سوراخکاری ورق‌ها
کنترل اتصالات جوشی و پیچی مطابق با مشخصات مندرج در آیین نامه جوشکاری ساختمانی
کنترل محدوده رواداری‌های مجاز اتصالات پیچی و جوشی
کنترل محل دقیق نصب اسکلت و ستون‌ها در محدوده رواداری‌های مجاز
کنترل نکات حمل و نصب و استفاده از تاورکرین

نظارت در مراحل ساخت و نصب مقاطع فولادی
مقاطع اسکلت فولادی شامل تیرآهن‌ها، تیر ورق‌ها، ورق‌های کله گاوی، عرشه فولادی و غیره است که در مراحل ساخت و نصب باید توسط مهندس ناظر کنترل و با نقشه‌‌ها تطبیق داده شوند. برای آشنایی با جزئیات ساخت و نصب و مراحل اجرای اسکلت فلزی روی لینک آبی کلیک کنید.

معمولا اولین گام در ساخت و نصب اسکلت فلزی، برش مقاطع و اتصال موقت تیر و ستون‌ها با استفاده از خال‌جوش است. توصیه شده در این مرحله که به عنوان خالکاری تیر و ستون‌ها شناخته می‌شود، اولین بازدید توسط مهندس ناظر و طراح به منظور کنترل ابعاد (ضخامت، طول و عرض) ورق‌ها و تیر آهن‌ها انجام شود.

در مرحله بعدی جانمایی و مکان دقیق ستون‌ها و بولت‌ها باید با استفاده از شابلون تعیین شود تا نصب صفحه ستون‌ها به‌طور صحیح و طبق نقشه‌های اجرایی انجام گیرد.
پس از نصب کامل بولت‌ها و صفحات ستون در روز نصب، نوبت به برپایی ستون‌ها می‌رسد. در این مرحله مهندس ناظر و پیمانکار باید یک‌ بار دیگر محل دقیق جایگذاری ستون‌ها را با احتساب ضخامت نازک کاری بررسی کنند.
بعد از نصب تیرها و ستون‌ها، در مرحله بعد مهاربندها نصب می‌شود و بعد شمشیری‌های پله‌ها در مکان خود قرار می‌گیرند.
سپس در مرحله اجرای سقف‌های اسکلت فلزی بسته به کاربری فضا، نوع سقف مناسب انتخاب می‌شود.
چک لیست نظارت اسکلت فلزی
بخشی از وظایف مهندس ناظر مربوط به مبحث دوم مقررات ملی ساختمان است و برای تمامی پروژه‌ها تقریبا به صورت یکسان باید اجرا شود که با کلیک روی لینک آبی می‌توانید آن را مطالعه کنید. اما در ادامه برای راحتی مهندسان ناظر یک چک لیست جامع از مواردی که باید هنگام نظارت اسکلت فلزی بررسی شوند، تهیه کرده‌ایم.

تعیین نوع اتصالات در اسکلت فلزی اهمیت زیادی دارد و باید طبق نظر کارفرما و طراح و با توجه به کاربری نهایی سازه تعیین شود. همچنین وجود نقشه‌های اجرایی دقیق با تمامی جزئیات، تأثیر بسزایی در تسریع فرآیند اجرای اسکلت فولادی دارد. در ادامه به نکات حیاتی و مهمی که در طول نظارت اسکلت فلزی باید مد نظر قرار گیرند، می‌پردازیم.

https://academyofcivil.com/blog/metal-building-supervision/